Valtakunnallinen näyttely toi paikalle joukoittain kiinnostavia metsästysmuistoja (26.06.2017)

Määratlemata
  1. kesäkuuta 2017, kello 18.00, avattiin Sagadin kartanon metsämuseossa valtakunnallinen metsästysmuistonäyttely. Maaliskuusta alkaen arvioitiin koko Virossa ennätysmäärä trefeita, joista parhaat on nyt mahdollista nähdä näyttelyssä.

”Metsästysmuistojen eli trofeiden arvostus on osa kansankulttuuria ja metsästyksessä sillä on aina ollut merkittävä sijansa. Sillä ilmaistaan ennen kaikkea kunnioitusta luontoa kohtaan”, selvitti Viron metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Tõnis Korts ja lisäsi, että trofeiden osalta erittäin tärkeää on myös opetuksellinen ja tieteellinen näkökulma. ”Tänä vuonna yllättävää oli se, että Virosta on löydetty niin paljon kiinnostavia metsästysmuistoja”, toiminnanjohtaja kommentoi näyttelyn avajaisten aattona.

Tämän vuoden maaliskuusta alkaen koko Virossa arvioitiin yhteensä 1571 metsästysmuistoa, joka ovat kautta aikojen suurin ennätys. Lopputuloksena saatiin 1328 mitalin arvoista trofeeta: 326 kulta-, 424 hopea- ja 578 pronssitrofeeta. Parhaista trofeista valmistuukin nyt Sagadin kartanon metsämuseossa pidettävä näyttely, joka on avoinna syyskuuhun saakka.

”Huipputrofeiden taso on vuosien mittaan huomattavasti noussut”, näyttelyä kommentoi vanhempi trofeeasiantuntija Andres Lillemäe. ”Tämän vuoden metsästysmuistonäyttelyä katsellessa voi havaita ennen kaikkea sikaruton voimakkaan vaikutuksen metsiin, mutta äkillisesti on kohonnut myös majavan ja suurpetojen trofeiden edustus”, Lillemäe lisäsi.

Metsästysmuistonäyttelyitä on perinteisesti järjestetty vuodesta 1968 alkaen. Tänä vuonna trofeenäyttely järjestetään jo 12. kerran. Toimikunnat arvioivat hirven, metsäkauriin ja saksanhirven sarvia, villisian torakkaita, ilveksen-, suden- ja karhunnahkoja; suden, karhun, ilveksen, majavan, mäyrän, ketun, sakaalin ja supikoiran kalloja. Ulkomaisista lajeista arvioitiin esim. muflonin, gemssin, kaukasianvuorikauriin, muntjakin, impalan, myskihärän, Mantšurian vapitin ja valkohäntägnuun sarvia; kiinanvesikauriin hampaita sekä täplähyeenan kalloja.

Metsästysmuistojen arvostaminen perustuu kolmeen tukipylvääseen. Ensimmäinen on metsästyskulttuuriin liittyvä ja heijastaa metsästäjien kunnioitusta sekä luontoa, riistaeläimiä että omaa harrastustaan kohtaan. Toinen on opetuksellinen, joka antaa sekä nuorille että aikuisille tietoa siitä, millaisia riistaeläimiä meidän metsissämme elää ja on loputon lähde luonnon monimutkaisten prosessien ja niiden keskinäisten sidosten selvittämisessä. Kolmas aspekti on tieteellinen. Metsästysmuistojen järjestelmällinen kerääminen, mittaaminen ja luettelointi antavat mittaamattoman arvokasta tietoa tieteelliseen työhön ja eläinkantojen arviointiin.

 

Kommentaare pole

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Määratlemata
Saarte jahimeeste selts - jahimeeste kokkutulek 2017 võitja. Foto-Andra-Hamburg
Määratlemata
Tartumaa-jahiselts-Bubo-25-Alatskivi-loss-trofeenäitus-2017
Määratlemata